7 februarie 2009, 09:28: Cod etic al Clubului de Turism şi Alpinism "Ciucaş" Ploieşti

Prezentele prevederi corespund CODULUI MUNTELUI elaborat de Comisia de Alpinism a UIAA si dupa aprobarea lor de catre Consiliul Director al Clubului de Turism Alpinism Ciucaş devin obligatorii pentru toti membrii sai.

Alpinism = totalitatea activitatilor legate de munte (trekking, catarare, catarare de dificultate, alpinism clasic de vara/iarna, ice climbing, big wall, dry tooling , etc.)

DREPTURI Toti membri C.T.A. Ciucas sunt egali in dreptul de a folosii patrimoniul si fondurile clubului, atat in actiuni individuale cat si in actiuni colective, indiferent de nivelul performantelor alpine, varsta, sex, profesiune si nationalitate.

RESPONSABILITATEA Membrii C.T.A. Ciucas trebuie sa dea dovada unei inalte responsabilitati fata de propria persoana, fata de alpinistii cu care face echipa sau pe care ii intalneste pe munte, in fata familiei, a societatii si a mediului natural. Dragostea, protectia si respectul pentru munte, in special, si pentru natura, in general, trebuie sa primeze in toate activitatile alpinistului. Alegerea unui traseu alpin si a stilului de abordare, implicit a unui anumit nivel de risc, reprezinta optiunea intima si intangibila a alpinistului, in cadrul unei echipe sau individual. Pregatirea si conducerea unor activitati comune de alpinism: ascensiuni, scoli, intalniri, simpozioane, impun o responsabilitate, competenta si punctualitate deosebita pentru organizatori, in vederea atingerii si mentinerii unui grad maxim de siguranta.

PERFORMANTA Performanta alpinistului consta in mersul pe munte, pe trasee de dificultate corespunzatoare dorintelor si posibilitatilor sale si de a se intoarce acasa mai sanatos, fizic si moral. Depasirea propriilor slabiciuni si calirea organismului sunt obiectivele alpinistului, in dorinta sa pentru a fi mai bun si mai curat, in lupta cu greutatile vietii. PRUDENTA Alpinistul trebuie sa-si estimeze cat mai exact starea de sanatate, calitatile fizice si psihice si experienta montana si sa se pregateasca constiincios pentru fiecare ascensiune sau escalada. Dificultatile muntelui si ale mediului natural trebuie sa fie cunoscute, apreciate si respectate. in realitate, nu muntele sau vremea se pot razbuna, ci mai de graba ignoranta si/sau imprudenta celui care le infrunta insuficient pregatit. „Cei mai buni alpinisti sunt cei in viata” Reinhold Messner PRIETENIA Relatiile dintre alpinisti trebuie sa fie de respect, prietenie si intrajutorare. Alpinismul se incepe prin mersul pe potecile muntelui si se incheie, dupa un numar mai mic sau mai mare de ani, pe aceleasi poteci indragite. Prieteniile legate in toti acesti ani sunt cele mai durabile amintiri si performante, gradele de dificultate ale traseelor alpine fiind mai mult decat relative, in scurtul nostru drum pe munte. 6. TOLERANTA Mersul de munte impune sacrificii si eforturi pentru toti alpinistii, familiile lor si societate, iar posibilitatile lor sunt cat se poate de inegale. Conditiile materiale si cele financiare au un rol important in atingerea unor performante alpine, dezavantajand in mod nedrept pe unii alpinisti. Competitia dintre alpinisti, in afara unui cadrul sportiv organizat si echitabil, genereaza vedetism, intoleranta, egoism si invidie, atitudini contrare eticii alpine. Toleranta si modestia, bine dozate, il feresc pe alpinist de riscuri inutile si exagerate, deceptii sau accidente, avand efecte benefice si in atingerea adevaratelor performante alpine. A critica, in absenta, in orice mod, activitatea sau esecurile altui alpinist, reprezinta un act pe cat de injust pe atat de nedemn, contrare calitatii de membru al C.T.A. Ciucas. Deasemeni, vom respecta diversitatea traditiilor zonale si a eticilor si culturilor alpine din alte tari, fara a incerca sa ne impunem punctul de vedere asupra lor, si fara a le copia. 7. CORECTITUDINEA Membrii C.T.A. Ciucas trebuie sa fie exemple de corectitudine, cinste si loialitate in toate activitatile montane si in societate. Frauda, inselaciunea, minciuna, defaimarea, barfa si alte asemenea fapte nu sunt compatibile cu etica alpinistului.

STILUL Un stil bun in practicarea tuturor activitatilor legate de alpinism presupune ca modul de rezolvare a unei probleme este mai important decat rezolvarea in sine. Conservarea caracterului original al traseelor, in special al celor cu semnificatie istorica, mentinerea posibilitatilor de aventura si pentru generatiile viitoare, in cadrul resurselor limitate pe care le reprezinta peretii si muntii, insusirea tehnicilor de folosire a mijloacelor de asigurare mobile, ca si renuntarea la folosirea mijloacelor nesportive in ascensiunile la altitudine sunt recomandate ca modalitati de imbunatatire a stilului si de reducere la minim a urmelor lasate de alpinisti.

9. PREMIERELE O premiera este un act de creatie. Ea trebuie realizata respectand mediul, etica si/sau regulamentele alpine locale, precum si caracterul independent al traseelor adiacente, fara cioplirea de prize, exclusiv in cap de coarda si, pe cat posibil, de jos in sus. La raportarea premierelor, se cer relatari cat mai precise, reflectand in mod corect realitatea chiar si in detaliu. Este bine ca membrii C.T.A. Ciucas sa-si boteze premierele folosind numai limba romana sau limbile minoritatilor nationale din Romania, cu exceptia numelor proprii; denumirile de trasee in alte limbi pot si trebuie sa ramana cazuri izolate in Carpati. Denumirile obscene trebuiesc evitate.

10. MEDIUL
Toti membrii C.T.A. Ciucas au obligatia sa lase muntele asa cum ar vrea sa-l gaseasca.
Nu aruncati gunoaie.
Nu lasati vetre de foc.
In premierele alpine cautati mijloacele deasigurare cu cel mai mic impact asupra mediului.
In cazul traseelor de trekking cautati sa nu parasiti poteca marcata in zonele des frecventate exemplul vostru poate fi urmat si de altii si se creaza noi poteci ceea ce duce la distrugerea traseului. (In cazul vailor /traseelor alpine – acestea se afla in zone mai rar frecventate de turisti).