9 noiembrie 2008, 01:01: Refugiul Stâna lui Cojocaru

Refugiul de la stâna lui Cojocaru are o poveste ce incepe acum mai bine de 50 de ani. A fost construit in 1950 de către vânătorii din zonă pentru a servi ca adapost de vânătoare.
căsuţa iarna
După circa 10 ani afost părăsit şi transformat in stână.
Mai tarziu a fost parasit şi de ciobani, deoarece se afla in pădure şi era frecvent vizitat de animalele sălbatice.
A rămas in paragina o perioadă mare de timp până în 1987 când a fost gasit de membrii C.T.A. Ciucaş.
căsuţa iarna 2007
Când a fost gasit, refugiul nu mai avea acoperiş si nimic, în interior. A fost refacut, în interior s-a construit o sobă pe lemne şi mărit prin construcţia unei noi camere în partea din faţă şi a unei magazii. În 2007 s-au făcut modificări în interior şi soba a fost inlocuita cu un şemineu.
căsuţa vara
Refugiul se află la o altitudine de 1470m pe piciorul ce coboară din zona Muntelui Roşu, între zona “La Porţi” şi Colţul Muntelui Roşu. Se ajunge la refugiu pe traseul marcat cu bandă galbenă ce leagă cabana Muntele Roşu de cabana Ciucaş. Din punctul de maxim al potecii ce urcă de la Muntele Roşu, mai precis în poiana de unde traseul începe să coboare, urmăm poteca ce urcă în dreapta spre un mic platou.
harta
Din anul 2003 refugiul foloseşte şi ca refugiu salvamont pentru formaţia Cheia a Serviciului Public Judeţean Salvamont Prahova.

In prezent cazarea la refugiul Stana lui Cojocaru este permisa doar pentru membrii CTA Ciucas si invitatii acestora.

Refugiul are o capacitate de 15 locuri la prici. Pentru petrecerea nopţii sunt necesari saci de dormit şi izoprene.